Om wedstrijden te kunnen volleyballen en fluiten is het noodzakelijk dat de spelers/scheidsrechters kennis hebben van het spel, maar ook van de regels. Daarom moeten alle leden van REBO Woningmakelaars Rebelle (die competitie spelen) een verplichte spelregeltoets maken om deel te mogen nemen aan de competitie of een wedstrijd te mogen fluiten.

Je kunt de spelregeltoets maken door HIER te klikken.

Voordat je de toets kan maken moet je eerste een account aanmaken op www.volleybal.nl. Hiervoor heb je je Nevobo relatiecode nodig.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het bestuur (bestuur@reborebelle.nl) of de TC (tc@reborebelle.nl).

Achtergrond

De gezamenlijke sportbonden zijn in samenwerking met NOC*NSF een traject gestart om te zorgen dat alle spelers (en toeschouwers) de juiste kennis van de spelregels van hun sport hebben. Er zijn reeds sportbonden waarbij deelname aan wedstrijden niet mogelijk is als de spelers een spelregelbewijs (nog) niet hebben behaald. De verwachting is dat de Nevobo deze trend gaat volgen. Veel volleybalverenigingen hebben daarom al verplicht gesteld dat alle leden een spelregelbewijs moeten hebben, voordat ze kunnen deelnemen aan een wedstrijd. Dit spelregelbewijs kan je halen door een online spelregeltoets te maken.

Waarom is een spelregeltoets belangrijk?

 • Voor iedereen betrokken bij het team en de wedstrijd is het belangrijk dat hij/zij de regels goed kent. Voor de trainer is spelregelkennis noodzakelijk om tijdens de training de juiste regels aan de spelers aan te leren.
 • Voor de coach is spelregelkennis noodzakelijk om de scheidsrechter te begrijpen en de spelers aanwijzingen te geven.
 • Voor de aanvoerder (in het veld) is spelregelkennis noodzakelijk, omdat deze de scheidsrechter mag vragen naar de toepassing van de regels.
 • Voor de veld- en wisselspelers (en toeschouwers) is spelregelkennis noodzakelijk om te weten wat is toegestaan en juist niet is toegestaan tijdens een wedstrijd.
 • Voor de scheidsrechter is spelregelkennis noodzakelijk om de wedstrijd te leiden en de juiste beslissingen te kunnen nemen.
 • Voor de teller is spelregelkennis noodzakelijk om samen met de scheidsrechter de wedstrijd goed te leiden. Hierbij is het belangrijk dat deze de tekens van de scheidsrechter kent en het formulier op de juiste manier invult.
 • Voor de zaalwacht is spelregelkennis noodzakelijk, omdat de netten op de juiste hoogte moeten worden opgehangen en daarnaast is de zaalwacht er verantwoordelijk voor dat de wedstrijden op tijd kunnen beginnen.

Hoe bereid ik me voor?

Een link naar het officiële spelregelboekje vind je hier. Zorg dat je je Nevobo relatiecode bij de hand hebt als je de toets gaat maken.

Wat gebeurt er als ik wel/niet slaag voor de toets?

 • Slaag je voor de toets?
  Dan wordt dat automatisch verwerkt in de administratie van de vereniging, zodat het bestuur en scheidsrechtercoördinator op de hoogte zijn van ieders voortgang. Er komt dan in je scherm te staan: “Je wordt met ingang van vandaag als verenigingsscheidsrechter geregistreerd.” Dit houdt in dat je officieel bepaalde wedstrijden mag fluiten, maar dit betekent niet dat je nu zomaar als scheidsrechter ingedeeld wordt.
 • Slaag je niet voor de toets?
  Dan moet je de toets opnieuw maken, net zolang tot je wel slaagt.